NOWOŚĆ: TORQ Hypotonic

 

Niedawno pisaliśmy o nowym produkcie TORQ Chew, a teraz nadszedł czas, aby przedstawić naszą trzecią nowość, która również pojawi się w sprzedaży w tym miesiącu. TORQ Hypotonic - napój, którego zadaniem jest optymalizacja nawodnienia podczas krótkich intensywnych sesji treningowych/zawodów. Jest to wartościowe narzędzie do wspomagania wydajności, więc w 2016 roku powinieneś rozważyć włączenie go do swojego arsenału...

Read More

TORQ Chew

torq chew info 650 650

torq chew prod hlts

Charakterystyka produktu

Cukierki do żucia TORQ Chew mają właściwie konsystencję i smak rozpuszczalnej gumy do żucia, ale ich skład jest w 100% organiczny i posiada certyfikat organizacji Soil Association. Oznacza to, że tak jak zawsze, czystość składników odżywczych jest dla TORQ priorytetem. TORQ Chew celowo jest ciągnący, ponieważ uważamy, że kluczem do skutecznego uzupełniania energii jest różnorodność. Skład musi być tak zoptymalizowany, aby zapewniał najlepszą możliwą podaż węglowodanów (pochodne glukozy i fruktoza w proporcji 2:1), jednak każdy z nas jest inny, dlatego oferujemy produkty, które pozwalają naszym klientom przyjmować zoptymalizowane dawki węglowodanów na różne i ciekawe sposoby. Cukierek TORQ Chew zawiera 30 g łączonych węglowodanów przenośnych (1 jednostka TORQ) i stanowi część Systemu uzupełniania energii TORQ, więc może być spożywany równolegle z napojami, żelami i batonami TORQ, co zapewnia optymalną wydajność. Poświęć chwilę, aby poczytać o Systemie uzupełniania energii TORQ – kliknij TUTAJ i w pełni wykorzystaj możliwości tego produktu.

System uzupełniania energii TORQ sugeruje zażywanie 2-3 jednostek TORQ na godzinę w postaci napoju energetycznego (TORQ Energy) wraz z innymi, bardziej zagęszczonymi produktami TORQ, wymienionymi w tabeli poniżej. TORQ Chew to jeden z nich. Im wyższy wskaźnik pocenia, tym więcej należy wypić TORQ Energy względem produktów o większym stężeniu, a gdy wskaźnik pocenia jest niższy, należy mniej pić, a spożywać więcej bardziej skoncentrowanych produktów energetycznych TORQ. Wybór produktu należy do Ciebie. TORQ Chew, baton TORQ i żel TORQ zawierają łączone węglowodany przenośne. Jedyna różnica między nimi to konsystencja – ciągnąca, miękka lub gładka. Interakcję pomiędzy produktami energetycznymi TORQ wyjaśniliśmy w pełni TUTAJ, a także omówimy bardziej szczegółowo dalej na tej stronie.

torq fs table square650

Stosowanie produktu

W sekcji System uzupełniania energii TORQ wyjaśniliśmy dokładnie, jak TORQ Chew współpracuje z pozostałymi produktami energetycznymi TORQ (TORQ Energy, żel TORQ i baton TORQ). TORQ Chew celowo ma konsystencję podobną do słodkiej gumy rozpuszczalnej i oryginalne kompozycje smakowe. W chłodniejsze dni, gorąco zalecamy trzymanie TORQ Chew w kieszeni blisko ciała, aby zapewnić dobrą konsystencję – jest wrażliwy na temperaturę. Jednak najszybszym sposobem na spożycie 30 gramów węglowodanów (1 jednostka TORQ) jest zjedzenie żelu TORQ. Dlatego nie zalecamy jedzenia TORQ Chew lub batonów TORQ podczas wyścigu lub treningu o bardzo wysokiej intensywności – przyspieszony oddech znacznie to utrudnia. Z tych powodów doradzamy łączenie napoju TORQ Energy z żelami energetycznymi TORQ podczas bardzo intensywnych wyścigów, a z batonami TORQ i cukierkami TORQ Chew na dłuższych dystansach lub podczas treningów o mniejszej intensywności. W systemie uzupełniania energii TORQ wspaniałe jest to, że wybór należy do Ciebie. Szanujemy fakt, że każdy ma swoje preferencje. Jak wskazuje powyższa tabela, konsystencja produktu TORQ Chew jest CIĄGNĄCA.

Szczegółowe dane produktu

Łączone węglowodany przenośne: W TORQ Chew zastosowano mieszankę pochodnych glukozy z fruktozą w proporcjach 2:1, o której mowa w licznych publikacjach zweryfikowanych badań (szczegóły na dole tej strony). Przeanalizowaliśmy stężenie glukozy i fruktozy w naturalnych organicznych składnikach wybranych do projektu i stworzyliśmy produkt zawierający pochodne glukozy i fruktozę w dokładnych proporcjach 2:1. Oznacza to, że TORQ Chew dostarcza dokładnie takiej samej optymalnej mieszanki węglowodanów, co inne produkty TORQ. Udowodniono ponad wszelką wątpliwość, że ta mieszanka węglowodanów dostarcza energii szybciej niż jakakolwiek inna kombinacja węglowodanów lub preparatów zawierających źródła pojedynczych węglowodanów. Obejrzyj dwa króciutkie klipy poniżej. Pokazują, że mieszanka pochodnych glukozy z fruktozą w proporcjach 2:1 dostarcza ponad 40% więcej węglowodanów do krwi na godzinę niż pojedyncze źródło glukozy (następna najlepsza opcja).

Hipertoniczność: Skoncentrowana forma TORQ Chew sprawia, że ma on właściwości hipertoniczne co oznacza, że został zoptymalizowany tak, aby stanowił uzupełnienie energii, nie płynów. To, w połączeniu z unikalną integracją łączonych węglowodanów przenośnych (wyjaśniono powyżej) sprawia, że TORQ Chew to najbardziej skuteczny energetyczny cukierek żucia na rynku. System uzupełniania energii TORQ wyjaśnia, jak cukierki TORQ Chew należy łączyć z naszymi pozostałymi produktami energetycznymi – poświęć chwilę i przeczytaj tę sekcję naszej witryny. Kliknij TUTAJ, jeśli do tej pory tego nie zrobiłeś. TORQ Chew nie zaspokoi Twojego zapotrzebowania na płyny, więc ważne abyś stosował ten produkt w połączeniu z napojem TORQ Energy lub TORQ Hypotonic, aby zapewnić sobie optymalną wydajność. Zgodnie z zasadami Systemu uzupełniania energii TORQ w sytuacji, gdy intensywność pocenia jest wysoka, spożycie TORQ Chew należy ograniczyć na rzecz napoju TORQ Energy, aby przywrócić równowagę wodno-elektrolitową organizmu. Z drugiej strony, w warunkach niskiej intensywności pocenia, TORQ Chew oraz inne skoncentrowane produkty TORQ (żel TORQ i baton TORQ) powinny stanowić większą część przyjmowanej energii. Dopóki przyjmujesz 2-3 jednostki TORQ na godzinę, bez względu na scenariusz, uzupełnianie energii jest optymalne. Musisz tylko pamiętać aby więcej pić, jeśli mocno się pocisz, lub mniej pić, gdy pocenie jest mało obfite. TORQ posiada w swojej ofercie także produkt hipotoniczny, który ma za zadanie głównie uzupełniać płyny. Jego nazwa to TORQ Hypotonic. Ten produkt powstał z myślą o sytuacjach, gdy intensywność pocenia jest wyjątkowo wysoka, a uzupełnianie energii ma mniejsze znaczenie (wysoka intensywność pocenia podczas sesji trwających krócej niż godzinę). Jednak można go też stosować jako część Systemu uzupełniania energii TORQ w przypadku długotrwałego wysiłku – wymusza wtedy większe spożycie żeli lub batonów TORQ albo TORQ Chew, niż byłoby to konieczne w połączeniu z TORQ Energy. Aby uzyskać więcej informacji na temat TORQ Hypotonic, kliknij TUTAJ.

Organiczny i tłoczony na zimno: Torq Chew to produkt tłoczony na zimno, z zaledwie czterech organicznych składników, posiadający certyfikat organizacji Soil Association: Surowe składniki są tłoczone na zimno, tworząc cukierek TORQ Chew bez konieczności ich gotowania lub pieczenia. Ten innowacyjny produkt nie mógłby być bardziej naturalny.

Brak aromatów i barwników: Stres wysiłkowy wpływa na trawienie, ponieważ krew zostaje skierowana do pracujących mięśni, a wszelkie substancje rozpuszczone w produkcie zwiększają jego osmolalność, niepotrzebnie utrudniając trawienie. Tak więc niezależnie od debaty zdrowotnej dotyczącej spożywania sztucznych składników podczas wysiłku, na pewno nie jest to odpowiedni czas na ich przyjmowanie. Dlatego do TORQ Chew nie dodajemy żadnych aromatów (wystarczą te, które naturalnie występują w składnikach) ani barwników (czy to sztucznych czy naturalnych), ponieważ są po prostu zbędne.

Brak syntetycznych substancji słodzących: Z tych samych powodów, które wymieniliśmy powyżej, nie uznajemy stosowania sztucznych substancji słodzących, takich jak aspartam, acesulfam K, sacharyna czy sukraloza. Te sztuczne słodziki są 100 razy słodsze niż cukier, a aspartam/acesulfam K są szczególnie kontrowersyjne w zakresie długoterminowego wpływu na zdrowie. Nie dają żadnych korzyści pod względem wydajności, a nasza postawa jest wobec nich taka sama, jak w przypadku barwników i konserwantów – jeśli nie są potrzebne w preparacie ze względów funkcjonalnych, po co je dodawać?

Profile smakowe

torq chew flavours

Informacje o wartościach odżywczych

Składniki (Organiczne mango): Organiczne mango (31%), organiczne daktyle, organiczna maltodekstryna, organiczny syrop z agawy

 

 

  na porcję 39 g na 100 g
Wartość energetyczna (kJ) 553 1400
Wartość energetyczna (Kcal) 130 330
Tłuszcz (g) 0,4 0,9
w tym tłuszcze nasycone (g) 0,2 0,4
Węglowodany (g) 30,9 78,3
w tym cukry (g) 16,4 41,6
Błonnik (g) 0,5 1,4
Białko (g) 0,6 1,5
Sól (mg) 0,03 0,07

 

 

Informacje dla alergików: Nie zawiera alergenów. Do produkcji nie użyto składników zawierających gluten.

Bez konserwantów // Bez barwników // Bez sztucznych substancji słodzących // Bez aromatów // Bez konserwantów // Odpowiedni dla wegan // Certyfikat Soil Association Organic

Przetestowany zgodnie z normą ISO 17025 na obecność substancji zabronionych.

 

 

Składniki (Organiczny ananas): Organiczny ananas (30%), organiczne daktyle, organiczna maltodekstryna, organiczny syrop z agawy

 

 

 

na porcję 39 g

na 100 g

Wartość energetyczna (kJ)

562

1423

Wartość energetyczna (Kcal)

133

336

Tłuszcz (g)

0,3

0,9

w tym tłuszcze nasycone (g)

0,1

0,4

Węglowodany (g)

31,1

78,6

w tym cukry (g)

19,6

49,7

Błonnik (g)

1,3

3,4

Białko (g)

0,6

1,6

Sól (mg)

0,02

0,05

 

 

Informacje dla alergików: Nie zawiera alergenów. Do produkcji nie użyto składników zawierających gluten.

Bez konserwantów // Bez barwników // Bez sztucznych substancji słodzących // Bez aromatów // Bez konserwantów // Odpowiedni dla wegan // Certyfikat Soil Association Organic

Przetestowany zgodnie z normą ISO 17025 na obecność substancji zabronionych.

TORQ Chew jest dostępny na sztuki o masie 39 g, w kartonach zawierających 15 sztuk (15 x 39 g) i w kartonach zawierających 30 sztuk (30 x 39 g). Każdy cukierek TORQ Chew zawiera 30 g węglowodanów, co odpowiada 1 jednostce TORQ:

 

Jeśli masz jakiekolwiek pytania, skontaktuj się z nami pisząc na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub dzwoniąc na infolinię pod numer 794 270 170.

Odwołania w badaniach

  1. Stellingwerff, T & Cox, GR. (2014 r.) Systematic review: Carbohydrate supplementation on exercise performance or capacity of varying durations. Appl Physiol Nutr Metab. wrzesień 2014 r.;39(9):998-1011.
  2. Wilson. PB., Ingraham, SJ. (2015 r.) Glucose-fructose likely improves gastrointestinal comfort and endurance running performance relative to glucose-only. Scand J Med Sci Sports. [publikacja elektroniczna przed drukiem].
  3. Currell, K & Jeukendrup, A.E. (2008 r.) Superior endurance performance with ingestion of multiple transportable carbohydrates. Med Sci Sports Exerc. 40(2):275-81.
  4. Triplett, D., Doyle, D., Rupp, J., Benardot, D. (2010 r.) An isocaloric glucose-fructose beverage’s effect on simulated 100-km cycling performance compared with a glucose-only beverage. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 20(2):122–31
  5. Tarpey, M.D., Roberts, J.D., Kass, L.S., Tarpey, R.J., Roberts, M.G. (2013 r.) The ingestion of protein with a maltodextrin and fructose beverage on substrate utilisation and exercise performance. Appl Physiol Nutr Metab. 38(12):1245-53.
  6. Rowlands, D.S., Swift, M., Ros, M., Green, J.G. (2012 r.) Composite versus single transportable carbohydrate solution enhances race and laboratory cycling performance. Appl Physiol Nutr Metab. 37(3):425-36.
  7. Baur, D.A., Schroer, A.B., Luden, N.D., Womack, C.J., Smyth, S.A., Saunders, M.J. (2014 r.) Glucose-fructose enhances performance versus isocaloric, but not moderate, glucose. Med Sci Sports Exerc. 46(9):1778-86.
  8. Rowlands, D.S., Thorburn, M.S., Thorp, R.M., Broadbent, S.M., Shi, X. (2008 r.) Effect of graded fructose co-ingestion with maltodextrin on exogenous 14C-fructose and 13C-glucose oxidation efficiency and high-intensity cycling performance. J Appl Physiol. 104:1709–19.
  9. O’Brien, W.J & Rowlands, D.S. (2011 r.) Fructose-maltodextrin ratio in a carbohydrate-electrolyte solution differentially affects exogenous carbohydrate oxidation rate, gut comfort, and performance. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 300(1):G181–9.
  10. O’Brien, W.J., Stannard, S.R., Clarke, J.A., Rowlands, D.S. (2013 r.) Fructose–maltodextrin ratio governs exogenous and other CHO oxidation and performance. Med Sci Sports Exerc. 45(9):1814-24.
  11. Rowlands, D.S., Swift, M., Ros, M., Green, J.G. (2012 r.) Composite versus single transportable carbohydrate solution enhances race and laboratory cycling performance. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. 37(3): 425-436.
  12. Smith, J.W., Pascoe, D.D., Passe, D., Ruby, B.C., Stewart, L.K., Baker, L.B., i in. (2013 r.) Curvilinear dose-response relationship of carbohydrate (0–120 g·h−1) and performance. Med Sci Sports Exerc. 45(2):336-41.
  13. Roberts, J.D., Tarpey, M.D., Kass, L.S., Tarpey, R.J., Roberts, M.G. (2014 r.) Assessing a commercially available sports drink on exogenous carbohydrate oxidation, fluid delivery and sustained exercise performance. J Int Soc Sports Nutr. 11(1):1-14.
  14. Jentjens, R.L., Underwood, K., Achten, J., Currell, K., Mann, C.H., Jeukendrup, A.E. (2006 r.) Exogenous carbohydrate oxidation rates are elevated after combined ingestion of glucose and fructose during exercise in the heat. J Appl Physiol. 100(3):807-16.
  15. Jeukendrup, A.E & Moseley, L. (2010 r.) Multiple transportable carbohydrates enhance gastric emptying and fluid delivery. Scand J Med Sci Sports. 20(1):112-21.
  16. Davis, J.M., Burgess, W.A., Slentz, C.A., Bartoli, W.P. (1990 r.) Fluid availability of sports drinks differing in carbohydrate type and concentration. Am J Clin Nutr. 51(6):1054-7.
  17. Jentjens, R.L., Venables, M.C., Jeukendrup, A.E. (2004 r.) Oxidation of exogenous glucose, sucrose, and maltose during prolonged cycling exercise. J Appl Physiol. 96(4):1285-91.
  18. Jentjens, R.L., Achten, J., Jeukendrup, A.E. (2004 r.) High oxidation rates from combined carbohydrates ingested during exercise. Med Sci Sports Exerc. 36(9):1551-8.
  19. Wallis, G.A., Rowlands, D.S., Shaw, C., Jentjens, R.L., Jeukendrup, A.E. (2005 r.) Oxidation of combined ingestion of maltodextrins and fructose during exercise. Med Sci Sports Exerc. 37(3):426-32.
  20. Jentjens, R.L., Moseley, L., Waring, R.H., Harding, L.K., Jeukendrup, A.E. (2004 r.) Oxidation of combined ingestion of glucose and fructose during exercise. J Appl Physiol. 96(4):1277-84.
  21. Jentjens, R.L & Jeukendrup, A.E. (2005 r.) High rates of exogenous carbohydrate oxidation from a mixture of glucose and fructose ingested during prolonged cycling exercise. Brit J Nutr. 93:485-92.
  22. Fuchs, C.J., Gonzalez, J.T., Beelen, M., Cermak, N.M., Smith, F.E., Thelwall, P.E., Taylor, R., Trenell, M.I., Stevenson, E.J., van Loon, L.J. (2016 r.) Sucrose ingestion after exhaustive exercise accelerates liver, but not muscle glycogen repletion compared with glucose ingestion in trained athletes. J Appl Physi. [publikacja elektroniczna przed drukiem].

Recenzje:

Jeukendrup, A.E. (2010 r.) Carbohydrate and exercise performance: the role of multiple transportable carbohydrates. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. lipiec;13(4):452-7.

Rowlands, D.S., Houltham, S., Musa-Veloso, K., Brown, F., Paulionis, L., Bailey, D. (2015 r.) Fructose-Glucose Composite Carbohydrates and Endurance Performance: Critical Review and Future Perspectives. Sports Med. listopad;45(11):1561-76.

NOWOŚĆ: Baton TORQ Recovery

Przedstawiamy nasz nowy produkt...to NOWY i niemożliwy do pobicia baton TORQ Recovery. Zawiera węglowodany i białko serwatki w proporcjach 3:1, jest tłoczony na zimno, produkowany zgodnie z inicjatywą Fairtrade i zawiera znikomą ilość tłuszczu, dzięki czemu składniki odżywcze bardzo szybko się wchłaniają - lepiej już być nie może...

Read More

45 ciężkich mil

Nasz ultramaratończyk Chris Brookman odpoczął i zregenerował siły po wyścigu A100, a teraz trenuje do kolejnych wyczerpujących zawodów...

Read More