Co wzmacnia układ odpornościowy i ogranicza ryzyko zakażeń, oprócz umiarkowanej aktywności fizycznej? Kluczowym czynnikiem, który wzmocni Twój układ odpornościowy, jest codzienna, dobrze zbilansowana dieta oraz właściwe odżywianie podczas i bezpośrednio po ciężkim wysiłku fizycznym.
Zbilansowana dieta
W TORQ zawsze byliśmy zwolennikami zdrowej zbilansowanej diety. W poprzednim artykule, kiedy omawialiśmy ten temat, napisaliśmy: „… składników powszechnej, zdrowej, zrównoważonej diety nigdy nie można ignorować. Dla celów zapewnienia zdrowia jelit i dostarczenia niezbędnych mikroskładników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, zawsze należy spożywać mnóstwo świeżych owoców i warzyw o wysokiej zawartości błonnika. Te produkty ułatwiają przenikanie wszystkich składników odżywczych przez jelita, pomagając utrzymać je w czystości, zdrowiu i funkcjonalności. Nie skupiamy się tutaj na żadnych konkretnych witaminach czy minerałach, ponieważ potrzebujesz ich wszystkich, a piękno spożywania świeżych owoców i warzyw polega na tym, że dostarczają Ci je wszystkie”.
Żywność organiczna, która wzmacnia odporność
W TORQ uwielbiamy żywność organiczną, dlatego wiele naszych produktów posiada certyfikat Soil Association i radzimy, w miarę możliwości, wybieraj opcje organiczne. Z perspektywy wydajności różnica między żywnością „naturalną” i „organiczną” będzie prawdopodobnie znikoma, ale z długoterminowej perspektywy zdrowotnej poczujesz satysfakcję ze swojej ekologicznej postawy, która zapewni Ci odpowiednią ilość witamin i minerałów, przy jednoczesnym zmniejszeniu zanieczyszczenia środowiska niepożądanymi herbicydami i pestycydami. Jest to oczywiście kwestia osobistego wyboru, a niektórzy wysuwają argument, że spożywanie produktów „organicznych” również nie ma znaczącej różnicy dla zdrowia. Jednak to jest nasza opinia i być może czas pokaże, kto miał rację. Z pewnością uzasadnione jest spożywanie produktów organicznych tam, gdzie jest to praktyczne – może najlepiej znaleźć kompromis?”
Jak wzmocnić odporność dietą?
Ostatnio odnosiliśmy się do odżywiania wspomagającego wydajność w artykule „Optymalne odżywianie„, w dobie COVID-19 mówimy o wspomaganiu odporności. Problem z zażywaniem suplementów jest taki, że łatwo zignorować szerszy obraz holistycznego podejścia do zdrowia, jeśli skupisz się tylko na jednej zmiennej – a jeśli skupisz się na każdej możliwej zmiennej, popadniesz w paranoję, i będziesz brał bardzo dużo pigułek! Sugerujemy również, że zdrowym rozwiązaniem jest dążenie do spożywania mniejszej ilości mięsa oraz włączenie do diety wysokiej jakości białek roślinnych.
Witamina na odporność
Istnieje kilka suplementów, które można rozważyć w budowaniu silnej obrony immunologicznej. Są to witamina D i cynk. Sugerujemy witaminę D na podstawie tego, że przeziębienie i grypa zazwyczaj zbierają żniwo w miesiącach zimowych, kiedy nasza skóra nie ma dostępu do światła słonecznego (światło słoneczne jest podstawowym źródłem witaminy D), więc z holistycznego punktu postrzegania zdrowia, sensowne jest rozważenie suplementacji witaminy D w miesiącach zimowych. Najłatwiejszym sposobem suplementacji witaminy D jest przyjmowanie jednej tabletki z tranem dorszowym, a gdy tylko słońce powróci, można przestać je przyjmować, zakładając oczywiście, że wystawiasz skórę na działanie światła słonecznego. Witamina D jest powiązana z układem odpornościowym. Więcej na ten temat przeczytasz w publikacji „Randomized Trial of Vitamin D Supplementation to Prevent Seasonal Influenza A in Schoolchildren„
Minerały na odporność
W artykule przeglądowym Shankara i Prasada (1998) przeanalizowano funkcjonowanie cynku w układzie odpornościowym i wydaje się, że niedobór cynku negatywnie wpływa na wiele obronnych komórek układu odpornościowego. Zdaniem autorów zapewnienie wystarczającego spożycia cynku ma zasadnicze znaczenie dla wspierania tych komórek odpornościowych i zwiększania odporności na infekcje. W przypadku cynku wystarczy zaledwie 15 mg dziennie, więc to niewielka dawka. Jeśli masz zamiar brać pigułki codziennie przez cały rok, to być może jest to jedyna, którą należy zażywać, jeśli nie jesteś pewien, czy twoja dieta jest zbilansowana. Osiągnięcie dawki 15 mg cynku dziennie jest trudniejsze na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.